„Egyszerre kell élni a nappal, a holddal, a vizek áradásával, a hideggel és meleggel: soha nem ellene, mindig belesimulva a világ összhangjába, a teremtés és pusztulás teljes rendjébe”
/Márai Sándor/
Tapasztalatok
Kandalló
2017-12-15 14:50:29

 Egy építkezés során sok mindennel és sok mindenkivel találkozik az ember. Ezen az oldalon lehetőleg igyekszem minél több olyan szakembert is bemutatni, akiknek munkájában, szakértelmében és korrektségében nem csalódtunk.

Így ismét egy kellemes élménnyel folytatom, a KANDALLÓ megépítésével J

Petkó Palit néhány éve már ismerjük, s tudtuk, hogy kályhák, kandallók építésével foglalkozik. Petkó Kályha néven megtalálhatók munkái. Nem is volt hát kérdés, hogy őt keressük meg.

Határozott és energikus személyisége mellett gyorsan kiderül az is, hogy szakmája a kisujjában van. Pillanatokon belül megérti, felméri, hogy mit szeretne az ember, s egyből van elképzelése. Gyorsan, profin és jó ízléssel megtervezi, hogy milyen fazonú, milyen stílusú kályha, vagy kandalló illik az adott helyiségbe. Tervez, szervez, megvalósít, lehet rá számítani. Igazi „hegyi emberként” tudja, hogy az általa megépített fűtőberendezésnek milyen fontos szerepe van a téli időszakban és ennek látványa, mint egy örök bútordarab meghatározza a szoba hangulatát.

Kandallónk köcsögre emlékeztető formája mosolyt csalt arcunkra, miközben a régi parasztházak kemencéi is eszünkbe jutottak. Nekünk, azaz a háziaknak nagy örömöt okozott, nagyon tetszett a végeredményJ

Andi

E-NAPLÓ
2017-12-15 14:50:01

Mit tapasztaltam a működéséből az eltelt hónapok alatt?

Nagyon jó, hogy Krisztina vezeti az e-naplót, mert tudja, ért hozzá, hogy mit, mikor és hova kell feltölteni, valamint figyelmeztet, ha valamire szükség van, vagy ha valami hiányzik. Azonban így sem dőlhettünk hátra. Létrehozásához ügyfélkaput kellett nyitni, s minden tervet, tulajdoni lapot, helyszínrajzot, térképvázlatot fel kellett tölteni.

Az építkezésben szereplőket meg kell hívni és ezt a meghívást nekik is el kell fogadni. A vállalkozók adatait, a velük kötött szerződéseket, a felhasznált anyagokról a minőségtanúsítványokat, teljesítmény nyilatkozatokat folyamatosan át kell küldeni. Minden munkafolyamatnak kell, hogy legyen műszaki ellenőre és rendelkeznie kell biztosítással is.

Az e-naplóban minden folyamat nyomon követhető, s minden észrevételnek nyoma van.  Ha valami nem stimmel valaki szerint, akkor azt dokumentálja és amíg az nincs javítva, addig nem tud továbbhaladni az építkezés.

Egyszóval nagyon sok energiát leköt az e-napló szerinti építkezés. Egyfelől nehezíti az építtetők dolgát, másfelől biztonságot is ad, mert szakmailag, minőségileg tulajdonképpen elvárásokat fogalmaz meg.

Andi

Ajtók-ablakok
2017-08-21 19:38:46

Nem így terveztük, de egy olyan időszakban kezdtünk építkezni mikor dübörög az építőipar, gombamód épülnek a lakások, a házak, s ezzel együtt pedig az árak is emelkedtek.

AJTÓK-ABLAKOK

Amint a tervek elkészültek rögtön nekiálltunk a nyílászárók keresésének. Mindenképpen törekedtünk a jó minőségre, ebben nem szerettünk volna kompromisszumot kötni, hiszen  ezek vannak kitéve különböző környezeti hatásoknak, ezektől is függ a belső hőmérséklet megtartása.

Sok céget (még asztalost is) megkerestünk. Úgy éreztük nem sok helyen próbálták megtartani a potenciális vevőt (függetlenül a kis projektünktől), pedig nálunk elég sok ablakról és ajtóról beszélünk. Néhol az árajánlat nem fedte a megbeszélteket, előfordult, hogy többszöri nekifutásra is téves információkat kaptunk, akadt olyan, ahol percenként dobálóztak az árakkal és volt olyan is, ahol a hirdetésben szereplő kedvezőbb árfekvésű ajtókról szó sem esett, csak a drágáról kaphattunk árajánlatot.

Azért találkoztunk az ellenkezőjével is 2-3 cég személyében, ahol vették a fáradtságot a korrekt tájékoztatáshoz, kaptunk árajánlatokat, s lehetőségeikhez képest próbáltak segíteni.

Végül a Schumacher Ajtó nyílászáróit választottuk. Több okból is mellettük döntöttünk:  érdeklődésünket követően is kapcsolatban maradtak velünk, Piroska, a budapesti bemutató terem értékesítője fáradhatatlanul adta az árajánlatokat, türelmesen, rugalmasan állt kérdéseinkhez, kéréseinkhez. Mindamellett pedig egy ismerősünknél is találkoztunk nyílászáróikkal, láthattuk a minőségét, a kivitelezését és működésükről is volt tapasztalat. Ez jó referencia volt.

Andi

Látványtervek
2017-07-30 16:57:58

Gyűlnek a tapasztalatok, de lesznek dolgok, amikről  majd csak az építkezést követően, s a rákövetkező években tudunk írni, mikor már dombház lakók leszünk.

Azért eddig sem maradtunk pozitív és negatív élmények nélkül.

Pozitív tapasztalattal szeretném nyitni ezt az oldalt, s ez a LÁTVÁNYTERVÉSJ               

Nagyon örültünk, mikor Buzás Miklós elkészült a ház terveivel.  Szépen megrajzolva ott volt előttünk leendő házikónk. Nézegettük-nézegettük, aztán gondoltunk egyet. Milyen jó lenne, ha láthatnánk azt is, mindez a térben hogyan fog elhelyezkedni. Bár Attilának ez könnyebben ment, én nem minden részét láttam át.  

Az interneten böngészve találtunk rá Takács Gáborra, a mosolygós hangú fiatalemberre, aki igazán egy lendületes és pozitív személyiség. Miután elküldtük neki a terveket, hamarosan elkészült a ház külső látványtervével. Már ezt is jó volt látni, de aztán ez még tovább bővült a környezettel, s a belső terekkel.

Sokat dolgozott vele és végül nem csak nekem sikerült meglepetést okozni. Így sokkal pontosabb képet nyertünk a várható látványról. Tulajdonképpen olyan hatást keltett, mintha fotó készült volna a felépült házunkról. Pedig ettől még igazán távol voltunk, akkor még semmi nem történt a telken.

Összefoglalva: szerintünk ez egy nagyon jó és hasznos dolog, mert bár többletköltséggel jár, mégis sokat adhat az építtetőnek, ha láthatja az általa elképzelt otthont.

Andi